Cea mai bună mâncare pentru pisici

Legat de alimentația oamenilor, nutriționiștii spun că “Ești ceea ce mănânci”. Acest lucru este cât se poate de adevărat și în cazul pisicilor. Acest articol urmărește a fi un ghid complet de nutriție felină.

Nutrienți și proporția lor ideală in alimentația pisicii

Atât în cazul oamenilor cât și a prietenilor noștri blănoși, un regim alimentar echilibrat reprezintă cheia unei vieți sănătoase. În cazul pisicilor, acest echilibru este diferit de cel al oamenilor prin simplul fapt că pisicile sunt eminamente carnivore. În sălbăticie, acestea se hrănesc cu păsări, șoareci și, ocazional, cu insecte. Acest lucru se traduce printr-o dietă constituită din aproximativ 55% proteine, 45% grăsimi și doar 1-2% carbohidrați. În plus, pisicile mai au nevoie și de niște alți compuși. De exemplu, ele nu pot sintetiza Vitamina A din betacaroten, așa că trebuie să urmărim ca mâncarea să conțină Vitamina A preformată. În salbaticie, ele extrag acest compus din ficatul animalelor pe care le mănâncă. Organismul pisicilor mai are nevoie de taurină și arginină, doi aminoacizi esențiali. În alegerea celui mai potrivit tip de mâncare pentru pisica noastră trebuie să luăm și acești compuși în calcul.

procent nutrienti cea mai buna mancare pentru pisici

Aceste procentaje sunt perfecte și pentru dieta pisicilor domestice, deoarece organismul lor este special conceput pentru a transforma proteinele și grăsimile în energie. Multe din tipurile de mâncare pentru pisici pe care le găsim în comerț conțin și până la 50% carbohidrați.

Impactul carbohidraților asupra sănătății pisicii

Pisicile vor mânca până își ating necesarul de proteine și grăsimi. O mâncare bogată în carbohidrați va determina ca excesul acestora sa fie stocat sub forma de grăsime. Ca și în cazul oamenilor, excesul de greutate poate duce la multe alte probleme de sănătate.
Dacă e să vorbim despre cea mai bună mâncare pentru pisici, nu putem scoate în evidență un singur produs și să spunem că e, în mod universal, mâncarea ideală pentru toate pisicile. În schimb, putem vorbi despre mai multe opțiuni de luat în calcul în funcție de vârsta pisicii, a stării de sănătate dar și de cantitatea de apă din compoziția mâncării.

Cea mai bună mâncare pentru pisici în funcție de conținutul de apă

În funcție de conținutul de apă, avem 3 tipuri de mâncare:

 • Mâncare uscată. Sunt renumitele bobițe cu un conținut extrem de scăzut de apă (sub 15%), majoritatea ingredientelor fiind deshidratate.
 • Mâncare semi-umedă. Aici ne referim la diferite conserve sau pateuri cu un conținut de apă între 15% și 60%
 • Mâncare umedă. Celebrele pliculețe suculente și cu mult sos.

În cazul de față, recomandăm ca dieta pisicii să fie constituită într-o proporție mare din mâncare uscată, lăsând mâncarea umedă sau semi-umedă ca supliment și delicatesă. Hrana uscată are mai multe beneficii, dintre care menționăm:

 • Curăță gingiile pisicii
 • Încurajează acțiunea de masticare
 • După deschiderea recipientului, mâncarea uscată devine perisabilă mult mai greu decât mâncarea umedă.

Mâncarea umedă este delicioasă și e preferată de către pisici dar dacă nu v-a recomandat veterinarul în mod expres hrănirea pisicii cu acest tip de mâncare, vă recomandăm ca mâncarea uscată să stea la baza nutriției.

fantana apa pentru pisici

Importanța apei în nutriția pisicii

Chiar dacă nu apreciază baia și sunt extrem de reticente în a-și uda blana, apa reprezintă o parte extrem de importantă în alimentația pisicilor. Trebuie să le asigurăm accesul permanent la apă proaspătă și să ne asigurăm că acestea consumă suficiente lichide.

Pentru a încuraja acest lucru, vă recomandăm ca bolul de apă sa nu fie în apropierea bolului de mâncare pentru a evita contaminarea apei, și, de asemenea, ca apa să fie schimbată de 2 ori pe zi. Pisicile sunt foarte pretențioase când vine vorba de apă și contaminarea acesteia va descuraja pisica din a bea. Pentru a vă face viața mai ușoară, vă recomandăm o fântană care ajută la filtrarea contaminanților dar și la reciclarea apei pentru a o menține proaspătă.

Cea mai bună mâncare pentru pisici în funcție de vârstă

Pisoii au nevoie de un regim alimentar puțin mai diferit față de pisicile adulte, iar pisicile senioare au nevoie de mai multă grijă în alegerea mâncării.

 • Pisoii de primă vârstă (până la 4 luni) au nevoie de lapte de la mama lor (sau lapte praf de pisică) și de o mâncare bogată în vitamine pentru stimularea întăririi sistemului imunitar. În plus, se recomandă mâncare umedă și semi-umedă în timpul procesului de înțărcare sau mâncare uscată cu bobițe mai mici și mai moi. Aici putem recomanda cu încredere Mother & Babycat de la Royal Canin.
 • Pisoii de varsta a doua sunt deja înțărcați și putem să le servim bobițe mai mari, dar nu cele pentru adulți. Aceștia încă au nevoie de un supliment de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru puiuții de până într-un an, recomandăm Purizon Kitten sau Brit Care Crazy Kitten.
 • Pisicile adulte au peste un an de viață și pentru alegerea mâncării lor trebuie să avem în vedere recomandările de la începutul articolului legate de proporția dintre proteine, grăsimi și carbohidrați. Sunt multe mărci care oferă mâncare cu un bogat conținut de proteine, de obicei acestea fiind mărci premium sau super premium. Aici, diversitatea este mare și depinde și de preferințele pisicii: putem alege între diferite tipuri de proteine, pui, curcan, vită, peste, orice. Din această categorie mărcile gen Purizon, Aplaws, Purina One sau Sanabelle oferă proporții apropiate de cele adecvate hrănirii pisicilor. Puteți alege orice marcă atât timp cât proporțiile se apropie cel mai mult de cele menționate. O lista extinsă de mărci de mancare puteți găsi pe site-ul zooplus (click aici)
 • Pisicile senioare sunt pisicile de peste 10-11 ani. La această vârstă pisicile încep să fie din ce în ce mai puțin active și din această cauză este vital ca proporția de carbohidrati să fie cât mai mică, pentru a evita creșterea în greutate și boli asociate acesteia. Mâncarea special creată pentru pisicile senioare are, de obicei, mai puține calorii pentru a evita luarea prea accelerată în greutate. Sunt mulți producători care oferă acest sortiment de mancare. Umărind acest link veți găsi această listă de producători.

Cea mai bună mâncare pentru pisici în funcție de problemele de sănătate

În funcție de afecțiunile pe care pisicile le pot avea, medicul veterinar e cel mai bun prieten al pisicii când vine vorba de recomandarea celui mai potrivit tip de mâncare. În cazul problemelor renale, este extrem de important ca pisica sa consume foarte multă apă. Respectați indicațiile veterinarului în alegerea regimului alimentar. Cel mai probabil o să vă recomande diete de la diferiți producători și alegerea să fie la latitudinea stăpânilor și a pisicii.

Alimente și compuși toxici pentru pisici

Știm cu toții că pisicile sunt extrem de curioase și au obiceiul de a-și băga nasul unde nu le fierbe oala. O parte din lucrurile la care trebuie să fim atenți și vigilenți sunt:

Medicamente

Chiar dacă ați auzit că există medicamente care funcționează atât la oameni cât și la pisici, nu administrați nici un fel de medicament fără să vă consultați cu un medic veterinar înainte. Printre cele mai comune și mai toxice medicamente umane se numără:

 • Antidepresivele
 • Medicamentele împotriva răcelii și gripei
 • Analgezicele (ibuprofen, aspirină, etc)
 • Pastile de slăbit
 • Vitamine și alte suplimente

Mâncarea pentru oameni

Oricat de mult ar încerca să vă convingă, încercați să nu hrăniți pisicile cu aceeași mâncare pe care o consumați voi, pentru că multe ingrediente sunt toxice pentru pisici:

 • Alcool
 • Cofeină (cafea, suc, ceai)
 • Ciocolată
 • Usturoi
 • Ceapă
 • Struguri și stafide

Plante

Multe plante pot fi toxice pentru pisici, așa că vă recomandăm să nu păstrați următoarele plante la îndemâna lor:

 • Aloe
 • Crizanteme
 • Vâsc
 • Lalele
 • Crini
 • …chiar și marijuana

În concluzie, când vine vorba de alimentația corectă a pisicii, trebuie să avem în vedere proporția de proteine, grăsimi și carbohidrați, cât mai multă apă proaspătă și evitarea alimentelor sau substanțelor toxice.

SHARE

Leave a reply